למידת מורים - תכנית חברותו

מאת ערן אל-בר
 
מאמר 2
 
מאמר 3
 

 

 

 

למידת מורים בתכנית חברותַו

חלק משמעותי מתכנית חברותַו הוא למידת מורים בחברותא.
התכנית אינה רואה במורה מי שעיקר עשייתו הוא הקניית ידע רב ככל האפשר לתלמידים. המורים בתוכנית הם יוצרי תכנים, בני אדם לומדים, מתבוננים, מתפעלים.

אחת לחודש נפגשים המורים המעורבים בתכנית –  מורים למוסיקה ומחנכים –  למפגש לימוד שבו המשאב העיקרי של הידע הוא המורים עצמם. מנחה המפגש הוא רכז תכנית חברותו בבית הספר. מדי פעם מתארח במפגש יוצר מתחום המוסיקה או השירה. למפגשי הלימוד מספר מטרות:

  • העמקת ההיכרות הן של המורה למוסיקה עם השירה העברית, והן של המחנך עם עולם המוסיקה.
  • יצירת תנאים לעבודה משותפת.
  • הִתנסות בחוויה של לימוד בחברותא.
  • התנסות בדרמה, בחריזה, ובהופעה.

המורים מביאים חומרים שעסקו בהם בכיתה, משתפים ומתבוננים. אולם, עיקר המפגש הוא החברותא, שמעצבת את חוויית הלמידה עצמה.
המורים מעיינים בחברותא בחומרים תרבותיים מהשורה הראשונה: מתרגומיו של רפי וייכרט לשירתה של שימבורסקה, דרך לחניו של ארגוב לשיריו של אלתרמן ועד לפיוטים של רבי דוד בוזגלו או לעיונים מעמיקים בספר תהילים. מתפישת הזמן במוסיקה של גוסטב מהלר, דרך שיריה של לאה גולדברג ועד לאריגה האומנותית של אגי משעול : חומר מסורתי מהמקורות עם ביקורת פוליטית מודרנית חריפה.
המורים גם יתנסו ביחד בהופעה בפני קהל ובדרמה. האלמנטים הבימתיים תורמים לחיזוק הביטחון העצמי, ומאפשרים להעמיד את היצירה האומנותית (השיר או המנגינה) במרחב ראוי.
המנעד הרחב של החומרים איננו מיועד דווקא ל"הרחבת אופקים". זהו גירוי לחשיבה ולחוויה משותפת של לימוד ופרשנות אישית – בחברותא. חוויה דומה ינסה המורה ליצור בכיתה, עם חומרים מתאימים.

חומרים נוספים

כתבו אלינו והציעו חומרים נוספים

מהי למידת מורים?

עודכן במאי 2009  •  על ידי ערן אל בר • בחזרה לראש הדף